Optimista üzenettel búcsúzik felhasználóitól a Brickflow

Honlapján jelentette be megszűnését múlt héten a Brickflow nevű magyar startup. Epilógusban ismerik be, hogy három év után pénzügyi nehézségek miatt úgy döntöttek, megköszönik az eddigi támogatást a felhasználóiknak és megszüntetik a szolgáltatást.

Búcsúszavakkal fejezték be a Brickflow alapítói 3 éves történetüket. Az online történetmesélés forradalmasításán dolgozó alapítók sokat tanultak, sokat elértek, de három év után úgy döntöttek, hogy lezárják projektjüket és ezt honlapjukon epilógus formájában jelentették be.

„Sajnálattal jelentjük be, hogy a Brickflow története véget ér, ugyanis úgy döntöttünk, hogy megszüntetjük a szolgáltatást. A lehetőségekhez mérten igyekeztünk fejleszteni és fenntartani, de végül gondjaink támadtak a finanszírozással. Miután mindent megtettünk a fennmaradásért eljött az a pont, ahol már nem tudtuk előteremteni a szükséges időt és erőforrásokat. Ezért úgy döntöttünk, hogy megszüntetjük a szolgáltatást és nyílt forrásúvá tesszük a kódot” – írja a Brickflow csapatának két tagja, Kökény Tamás és Langmár Péter az epilógusban.

A nyílt forráskódnak köszönhetően bárki újraindíthatja vagy továbbfejlesztheti a szolgáltatást, aki affinitást érez rá. A Brickflow csapata megköszöni 150 ezer felhasználójának a támogatást, és minden jót kíván nekik. Leszögezik, hogy ennek a történetnek a lezárása nem gyászhír, hiszen egy új projektben folytatják a közös munkát.

A startupok világát a siker mítosza lengi körül, pedig a jó ötlet nem garancia a sikerre. Magyarországon is évről évre egyre több startup indul, akik abban reménykednek, hogy ők lesznek a következő nagy dobás. A nehézségekről és a buktatókról ennek ellenére nagyon keveset beszélünk.

A Brickflow esetében a kezdeti sikerek, a Startup Chile program, mind előremutató jelzések voltak arra, hogy a siker útjára lépett csapat kedvező irányba fordította a vitorlát. A pivotok és újratervezések megpróbálták a lehető legtöbb embert elérni, a monetizáció azonban nem követte elég gyorsan a megváltozó szolgáltatást. A kockázati tőke azonban véges ideig elegendő. Ha azonban a szolgáltatás köré nem sikerül működőképes üzleti modellt építeni, akkor bizony könnyen eljöhet az a pillanat, amikor már nincs hová hátrálni: be kell fejezni.

Mindez jól mutatja, hogy hogyan működik a startupvilág: a bukás éppúgy szerves része, mint a siker. A bukás mint természetes és valószínű velejáró hiányzik a magyar vállalkozói kultúrából, de a Brickflow epilógusa lehet az első lépés a probléma megoldása felé.


 
 
CC BY NC SA