Felvásárolta a Ustream videó platformot az IBM

Felvásárolták a Ustream videó platformot, a Budapesten fejlesztett szolgáltatás beolvad az IBM felhőplatformjába. Az IBM árat nem közölt, de a felvásárlás lehetőségéről először hírt adó Fortune szerint 130 millió dollárról, azaz 37 milliárd forintról lehet szó.

Felvásárolta a Ustream videó platformot az IBM. A felvásárlás lehetőségéről reggel a Fortune adott először hírt, annak tényét most az IBM hivatalosan is elismerte, a cég azonban nem hozta nyilvánosságra a tranzakció értékét. A Fortune információja szerint mintegy 130 millió dollárt adott az IBM a hazai fejlesztésű startupért, ezt egészíti ki az ilyenkor szokásos alkalmazotti juttatáscsomag, ami a vezetést és a dolgozókat hivatott maradásra bírni.

A sajtóközlemény szerint a felvásárlást követően a Ustream nem őrzi meg majd (relatív) függetlenségét, a csapat beolvad egy újonnan létrehozott csoportba, amely a Cloud Video Services elnevezést kapta. A szervezeti egységbe olvad be a Ustream mellett a korábban felvásárolt Clearleap, az Aspera és a Cleversafe is, e technológiákat az IBM saját kutatás-fejlesztésével kombinálja majd.

A Ustream-et legtöbben a felhasználói alkalmazásáról ismerik, a cég azonban komplex vállalati megoldásokat fejlesztett ki. A felvásárolt Ustream portfólió része a nagy médiacégek számára készült Ustream Pro Broadcasting, marketing célokra optimalizált Ustream Demand, valamint a cég fejleszői platformja, a Ustream Developer Platform.

A nyilvános adatok szerint a Ustream eddig mintegy 60 millió dollár tőkét vont be, ehhez képest a rebesgetett 130 millió dolláros felvásárlási ajánlat kimondottan kevésnek számít, ami azt jelenti, hogy az IBM nem tartja különösebben sikeresnek a Ustreamet. Azt nem tudjuk, hogy a cég korábbi tőkebevonásainál mekkora értékelés mellett szálltak be a befektetők, de sejthető, hogy a 2010 februári befektetési körben 46 millió dollárt hasonló, 120-180 millió dolláros értékelés mellett vonhatott be a cég. Amennyiben a becslés igaz, a befektetők sokat nem nyertek az üzleten.

A Ustream 2007-ben az elsők között lépett a live streaming piacra, a cég azonban nem tudta a ragyogó időzítést kamatoztatni. Az eredeti, végfelhasználókra koncentráló stratégiát így fokozatosan felváltotta a B2B fókusz. A fejlesztések is e célcsoport igényeire koncentrálnak, ennek is köszönhetően világszerte elismert, kimondottan fejlett videós megoldás született, amit olyan cégek vették igénybe, mint a NASA és a Discovery Channel.


 
 
CC BY NC SA