Egyre aktívabb szerepet vállalnak a hazai angyalbefektetők

A közel 70 angyalbefektetőt tömörítő Hungarian Business Angel Network tagjai nemrég hallgatták meg a hozzájuk pályázó vállalkozások prezentációt. Ősszel további nemzetközi angyalklubok érkeznek Budapestre, és újabb csapatok jelentkezhetnek befektetésért.

Az idén februárban megalakult Hungarian Business Angel Network tagjai egyre aktívabb szerepet vállalnak a hazai piacon. A közel 70 angyalbefektetőt tömörítő szakmai szervezet tagjai legutóbb júniusban találkoztak egy rendezvényen, hogy a meghallgassák a hozzájuk pályázó vállalkozások prezentációt.

Az egyes angyalbefektetők egy-egy cégbe történő befektetései a 15-25 ezer euro nagyságrendet érik el átlagosan. Ez azt jelenti, hogy a jellemzően 100-200 ezer euro nagyságrendű angyal befektetési köröket akár 5-10 angyal részvételével, társbefektetés formában finanszírozzák.

"A HBAN-nál érdeklődő angyaloknak mindig elmondjuk, hogy 5-10 ezer euro befektetési céltól érdemes hozzánk csatlakozni, és inkább fektessenek be több csapatba, ne tegyenek fel mindent egy lapra" – tette hozzá Károlyi Antal, a HBAN elnöke.

Mindenkiben felmerülhet a befektetések kapcsán, hogy jó üzlet-e tehetséges vállalkozásokba tenni megtakarításainkat. A European Business Angels Network statisztikái szerint az átlagos angyalbefektetések megtérülése a befektetett összegre 2.6-szoros, ami igazán kecsegtető. Ehhez azonban legalább 5 csapatba, projektbe kell befektetni, ezalatt a megtérülés és hozam esélyei drasztikusan csökkennek.

A rendezvényre 4 országból érkeztek korai fázisú, angyalbefektetők, köztük a horvát és szlovén angyalklubok vezetői is. Davorin Stetner és Branko Drobnak is pozitív hangot ütött meg a magyar projektek és angyalbefektetők megismerése után, bizakodóak a közös – határon átnyúló – befektetések kapcsán is. Elégedettek voltak az eseményen bemutatkozó csapatok is, minden projekt iránt aktív érdeklődés mutatkozott, már helyben elindultak a beszélgetések, több angyal is az eseményen kifejezte szándékát a befektetésre, amennyiben a prezentált üzleti koncepciók megalapozottak.

Ősszel további nemzetközi angyalklubok érkeznek Budapestre, és újabb csapatok prezentálhatnak befektetésért a HBAN-nál. Mind angyalbefektetők, mind tőkét kereső csapatok jelentkezését is várja a szervezet.


 
 
CC BY NC SA