Dán szakmai befektető csatlakozott az OptoForce csapatához

Enrico Krog Iversen dán szakmai befektető több mint félmillió eurót invesztált az OptoForce robotikai cégbe. Az új szakmai befektetővel párhuzamosan a társaság meglévő tulajdonosai is úgy döntöttek, hogy további tőkét juttatnak a magyar cégnek.

A robotok terjedésével egyre bonyolultabb munkafolyamatokat bíznak rájuk, ahol már tapintásérzékelésre is szükség van. Az OptoForce szabadalma erre a problémára messze túlszárnyalja a rendelkezésre álló megoldásokat. A szenzorokban infravörös fény segítségével detektálják a szilikon struktúra eldeformálódását, ami egy radikálisan új megközelítés.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem robotikai laborjából indult cég az elmúlt években a világ minden tájára szállított robotikai kutatásokkal foglalkozó cégek, egyetemek számára precíziós erőmérőket. Vevőik közé tartozik a Google Boston Dynamics nevű leányvállalata, a Samsung és a Sony központi kutatólaborja valamint olyan híres kutatóközpontok, mint a Fraunhofer Intézet, a Német Légi és űrrepülési Központ, az MIT vagy a Stanford Egyetem.

Könnyű volt felfedeznie az OptoForce többtengelyű erő- és nyomatékmérő szenzor ában rejlő piaci potenciált Enrico Krog Iversen dán befektetőnek, aki a Universal Robots nevű robotikai cégének értékesítése után új befektetési lehetőségeket keresett.

"Azért döntöttem úgy, hogy jelentősebb tőkét fektetek az OptoForce-ba, mert hiszek abban, hogy az egyedi technológiájuk óriási értéket fog jelenteni az ipari automatizálás jövője szempontjából. A nagy paradigma váltás, ami most zajlik, arról szól, hogy a robotok szorosan együtt dolgoznak a munkavállalókkal és ez új kihívásokat támaszt a robot technológiával szemben" – nyilatkozta Enrico Krog Iversen.

Enrico Krog Iversentől a befektetés mellett üzleti tanácsok, tapasztalatok és az iparágon belüli kapcsolatok megosztását is várja a magyar cég. A dán befektetőnek már vannak ígéretes eredményei a robotika területén, korábbi cégét, a kollaboratív robotok piacának vezetőjévé vált Universal Robots-t a Teradyne vásárolta fel 285 millió dollárért. A befektetéssel párhuzamosan a társaság meglévő tulajdonosai, a Day One Capital és Finext Startup valamint a később csatlakozott Momentum is úgy döntöttek, hogy további tőkét juttatnak a cégnek.


 
 
CC BY NC SA