Százezer új munkahelyet teremthetne az európai digitális piac

Az induló technikai vállalkozások Ázsiába és Amerikába mennek, Európa lemaradni látszik a digitális fejlődésben - hívja fel a figyelmet a Roland Berger legutóbbi tanulmánya. Az országoknak most kell cselekedniük, hogy megvédjék gazdaságaikat a lemaradástól.

A digitális átalakulás megváltoztatja a fogyasztói szokásokat, az üzleti modelleket, a piacok működését. Ezeket a lehetőségeket viszont a különböző országok más-más módon használják ki. Ebben a versenyben Ázsia és Amerika nagyságrendekkel, de nem behozhatatlanul megelőzte Európát. A Roland Berger szakértői szerint a lehetőségek megfelelő kihasználásával az európai digitális piac éves szinten 415 milliárd euró bruttó hazai termelésnövekedést könyvelhetne el, és több mint százezer új munkalehetőséget teremthetne.

Az európai országoknak azonban sokkal aktívabb szerepvállalásra van szükégük az európai kontinens digitális jövőjének alakításában. Magyarországon minden ötödik forintot a digitális gazdaság adja, azonban csak nemrég, 2016 decemberében jelent meg a kormány által elfogadott stratégia kifejezetten azzal a céllal, hogy támogassa a nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív digitális vállalkozások létrejöttét és fejlődését.

Az innovatív digitális vállalkozásoknak, másszóval startupok-nak azokat az induló vállalkozásokat nevezzük, amelyek nagy növekedési potenciállal rendelkező, a globális piacon is értelmezhető, általában a digitális gazdaság körébe sorolható innovatív terméket vagy szolgáltatást állítanak elő. Ezeknek az gyors indulásukhoz és fejlődésükhöz azonban sokszor külső forrásra van szükségük. Míg Amerikában szinte korlátlanul állnak az indulást biztosító külső források, az európai startupok ötödének van csak hozzáférése az elérhető kockázati tőkéhez.

A fejlődést azonban nem csak a stratégia és a megfelelő tőke hiánya, hanem olyan, a mindennapi működést megnehezítő szabályok is nehézzé teszik, mint az országonként különböző adatvédelmi szabályozások és digitális tranzakciós határok. Mivel nehezített pályán kell teljesíteniük az európai tech cégeknek, nem csoda, hogy az általuk képviselt értékük szempontjából is elmaradnak a versenytársaktól az unikornisok – a több, mint egy milliárd dollárra értékelt startupok – 39%-a a Szílicium Völgyből kerül ki, míg Európából csak 11%-uk.

A Roland Berger ajánlásai szerint az európai országoknak össze kellene hangolniuk a gazdasági és adózási keretrendszerüket, és azonos technológiai sztenderdeket kellene felállítaniuk annak érdekében, hogy megkönnyítsék a közös digitális piac létrejöttét. Most kell cselekedniük, hogy megvédjék gazdaságaikat attól, hogy még jobban lemaradjanak az Egyesült Államoktól és az ázsiai országoktól.


 
 
CC BY NC SA