70 milliós befektetéseket tervez az induló Baconsult Inkubátor

Három évnél fiatalabb, innovatív startupok jelentkezését várja új inkubátor programjába az egykori NNG vezér és felesége által alapított Baconsult Inkubátor. Az inkubátorba bejutó tíz projekt egyenként akár 70 millió forintos befektetésre is számíthat.

Augusztus 1-én indul a Baconsult Inkubátor, egyike annak a három állami támogatású budapesti inkubátorcégnek, amelyek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Innovációs ökoszisztéma (ÖKO_16) programjának keretében fél milliárd forintos állami támogatási kerethez jutottak. Az inkubátor mögött az egykori NNG vezető Balogh Péter és felesége áll, akik Baconsult tanácsadó cégükkel 2015 óta foglalkoznak inkubációval, tanácsadással. Jelenleg 13 startupot segítenek, köztük a Bookr Kids-t, a CX-Ray-t, a Logiscool-t, vagy a Dreamjobs-t.

A Baconsult az inkubációra önálló programot hoz létre, az állami keretekre vonatkozó előírások két évre szólnak. A kiválasztot projektek az első körben összesen 700 millió forint értékű támogatást és segítséget kapnak. A Baconsult saját forrásaiból maximum 5 millió forint további tőkével is beszáll a cégekbe, és érdeklődés esetén más érdeklődőknek is lehetőséget kínál a befektetésre.

A kedvezményezettek a már említett állami támogatás mellett a Baconsult és társbefektetők forrásaira is támaszkodhatnak, továbbá az inkubátor cég üzletviteli segítséget nyújt és a kapcsolati tőkéjét is igénybe vehetik. A nem anyagi jellegű segítségek között szerepel 100 óra stratégiai tanácsadás és mentorálás, 50 óra jogi, marketing és könyvelési tanácsadás, workshopokon és képzéseken való részvétel, adminisztrációs segítség.

A Baconsult Inkubátor programjába a közép-magyarországi régióban működő, három évnél fiatalabb, tőzsdén nem jegyzett, osztalékot még nem fizetett startupokat várnak, akiknek nemcsak a nagy ötletük van meg, hanem már működő megoldásuk, hozzá felkészült csapatuk, sőt ügyfelük is van. Előny, ha a céljuk a külpiaci megmérettetés és/vagy a termék továbbfejlesztése. A legnagyobb esélyre a HR, a digitális oktatás, az autóipar és az e-kereskedelem területén működő cégek számíthatnak, mivel a befektető cég eddigi mentoráltjai is ezekről a piacokról kerültek ki.

A jelentkezés augusztus 1-én indul, a pályázók több körös jelentkezési folyamatra számíthatnak, erre az állami támogatás védelme miatt is szükség van. A tervek szerint az inkubátor program résztvevői az együttműködés végén hazai vagy nemzetközi tőkebevonásig is eljutnak majd, legyen az felvásárlás, tulajdonszerzés vagy tőzsdére menetel. A korábbi befektetési ajánlataikra több mint százan pályáztak, most is hasonló nagyságrendre számítanak.


 
 
CC BY NC SA