38 millió dolláros befektetési kört zárt le az AImotive

Az önjáró autókat vezérlő rendszert fejlesztő AImotive sikeresen zárt egy 38 millió dolláros befektetési kört. A 9,8 milliárd forint körüli összegből folytatják a különböző érzékelőkre épülő, mesterséges intelligenciával támogatott megoldásuk fejlesztését.

Sikeresen zárt egy 38 millió dolláros befektetési kört az önjáró autókat vezérlő rendszert fejlesztő AImotive. Ennek részeként a B Capital Group kockázati tőke társaságon keresztül többek közt a Cisco Investments és a Samsung Catalyst Fund fektetett be a magyar startupba. A korábban AdasWorksként ismert startup a több mint 9,7 milliárd forintnak megfelelő összeget az önvezetős technológia továbbfejlesztésére szeretné fordítani.

A cégadatok alapján 2016-ban már közel félmilliárd árbevételt felmutató AImotive tervei ezzel komoly lökést kaphatnak. A vállalkozás pár éve még csak tucatnyi alkalmazottal és egy budapesti irodával rendelkezett, ma viszont már képviseletet működtet a Szilícium-völgyben és közúti teszteket folytatnak Budapest mellett Kaliforniában és Franciaországban is.

A korábban AdasWorks néven működő, ma már AImotive-ként ismert cég rövid időn belül látványos fejlődést mutatott az elmúlt pár év alatt. A 2015-ben létrehozott, mára 170 főt foglalkoztató cég egy gépjárművek önvezető képességeit segítő rendszert fejleszt, ami az emberi sofőr beavatkozását nem igénylő önvezető autók gyártását teszi lehetővé. A cégadatok alapján az AImotive már 2016-ban közel félmilliárd forint árbevételt produkált.

Az AImotive által fejlesztett rendszer relatív alacsony költségekkel különböző típusú autókba is beépíthető, így az autóipari partnereik között szerepel többek közt a Groupe PSA, a SAIC és a Volvo. A megfelelő engedélyek beszerzését követően az AImotive önjáró flottája 2017 nyarától Budapesten kívül már Kaliforniában és Franciaországban is járják az utakat. Még ebben az évben tervezik az önvezető autók tesztelését Japánban, Kínában és Amerika más államaiban is.


 
 
CC BY NC SA