Társadalmilag hasznos startupokba fektet a Social Impact Tőkealap

6,25 milliárd forint tőkével indult el a Social Impact Fund elnevezésű tőkealap. Az alap olyan vállalkozásokba fektet be, amelyek üzletileg és társadalmi szempontból egyszerre termelnek eredményt, a társadalmi hatás tervezett módon valósul meg és mérhető.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesülete (THBE), valamint az Európai Beruházási Alap (EIF) közösen indította el azt a Közép-Kelet Európában egyedülálló Social Impact befektetési alapot, amely működésével a társadalmilag hasznos vállalkozásokat támogatja.

A Social Impact Fund keretében két tőkealap (Impact Ventures Alapok) jön létre, az üzleti terv projekt szinten 17%-os, illetve 25%-os elvárt hozammal számol. A két alap összesen 6,25 milliárd forint tőkebefektetéssel indul. A legnagyobb befektető EIF mellett az MFB Invest Zrt. összesen 2,5 milliárd forintot biztosít, részesedése alaponként 39,5 százalék. Az alapkezelői feladatokat az IMPACT Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. látja el.

Európában az EIF vállalta magára a társadalmi hasznosságú alapok katalizátorának a szerepét. 2013 óta az EIF részvételével 11 hasonló alap jött létre Európában: Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Dániában, Hollandiában és Olaszországban, ugyanakkor a közép-kelet európai régióban a most elindított alapok az elsők.

Az alapkezelő küldetése, hogy erősítse a társadalmilag hasznos hatásokat azáltal, hogy forrásokat és szakmai támogatást biztosít azon cégeknek, amelyek amellett, hogy pénzügyi szempontból eredményesen, nyereségesen működnek társadalmi és környezetvédelmi kihívásokra igyekeznek válaszokat találni újszerű, innovatív megoldásaikon keresztül.

Magyarországon a befektetési szemlélet szempontjából a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesülete élen jár abban, hogy a hagyományos tőkebefektetői szemlélet olyan irányban formálódjon, hogy olyan alapok jöjjenek létre, amelyek a társadalmi hatásokat helyezik előtérbe.

A pozitív társadalmi hatás sokféle lehet, hiszen a bizonyos élethelyzetben lévő munkavállalók (50 év felettiek, vagy gyermeküket egyedül nevelő édesanyák) segítése, számos, egészségmegőrző vagy gyógyító orvosi eszköz gyártása, csökkent munkaképességű emberek alkalmazása vagy környezetvédelmi, illetve zöld energia termékek és szolgáltatások előállítása mind-mind beletartozik a társadalmilag hasznos befektetések körébe.


 
 
CC BY NC SA