Gyászol a startup közösség, váratlanul elhunyt Miskolczy Csaba

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Miskolczy Csaba, a hazai startup világ meghatározó alakja. Csaba a Startup Underground, a Magyar Üzleti Angyal Klub és a Blogtér alapítója, valamint az Insider Blog ötletgazdája és a Quantum Leap inkubátor vezetője volt.

Mélységesen lesújtott bennünket a szomorú hír, hogy élete 50. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Miskolczy Csaba, aki a hazai startup élet egyik meghatározó szereplője volt és aktív szerepet játszott a startup ökoszisztéma felépítésében annak kezdetétől. Csaba több technológiai céget alapított, később pedig induló vállalkozásokat segített mentorként.

Csaba 1969. november 7-én született Ózdon, a József Attila Tudományegyetemen 2002-ben kommunikációs szakon végzett, ezután több évig ismeretterjesztő műsorokat gyártott Delta és Jövőnéző címmel a Magyar Televízióban.

2003-tól szövegbányászati startup vállalkozást indított Bojár Gábor üzleti angyal (a Graphisoft alapítójának) támogatásával. 2005-2010 között új vállalkozásában a Blogtér, Mommo, Videobomb (később IndaVideo) és RTL Klub videós online portáljait fejlesztette ki és üzemeltette.

Miskolczy 2008-ban Berényi Konráddal és más közösségi véleményformálókkal együtt megalapította a Startup Underground közösséget, amely 2013-ig évente közösségi startup konferenciákat tartott.

2011-ben Halaska Gábor újságíró társával megalapította az Insider Blog internetes újságot, amely a hazai startup közösség véleményformáló médiuma lett. Elindította a Valley Connect kísérleti inkubációs programot azzal a céllal, hogy startupokat juttasson a Szilícium Völgybe. Ennek keretében inkubálta a Distinction céget, amelyet 2014-ben a Skyscanner felvásárolt.

2012-ben az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által működtett Climate-KIC program hazai inkubációját vezette, amelynek keretében 6 európai országgal közösen inkubált csaknem évi 40 induló mikrovállalkozást. Ennek keretében számos nemzetközi eseményen kérték fel mentornak vagy zsűrinek (Microsoft Imagine Cup, Intell Business Plan Competition, Cleantech Open US). 2015-től a program neve Climate-KIC Accelerator Program lett.

Csaba az utóbbi években a Quantum Leap inkubátort vezette, amely a hazai egyetemekkel együttműködve kereste és segítette a tehetséges, innovatív hazai vállalkozásokat.


 
 
CC BY NC SA