Hazai startupokat és appokat díjaztak a Smartmobil konferencián

Az idei Smartmobil konferencia startup programjára több tucatnyi jelentkezés érkezett hazánkból és a régióból. Az előszűrés után a tíz legígéretesebb csapat prezentálhatta fejlesztéseit. A nyertes az iBlueOpen elnevezésű magyar fejlesztésű applikáció lett.

Az immár negyedik alkalommal megrendezett Smartmobil konferencia a mobilipar legjelentősebb szakmai rendezvénye Magyarországon, melyre idén rekordszámú, közel ezer ember látogatott el. Az idei esemény kiemelt célja az volt, hogy Budapestre irányítsa a nemzetközi startup kockázati tőke figyelmét, és ezzel lökést adjon a hazai mobiltechnológiai fejlesztő közegnek. Ennek megfelelően számos jelentős tapasztalattal bíró nemzetközi befektető cég képviselője érkezett a konferenciára, hogy megossza tapasztalatait a résztvevőkkel, illetve egy verseny keretében elbírálja a bemutatkozó startup-okat.

Az előválogatás során a számos jelentkező közül került kiválasztásra az a tíz projekt, amelyek a rendezvény keretében bemutatkozási lehetőséget kaptak. A mobillal irányítható mini játékhelikoptertől, a nyelvtanuló alkalmazáson keresztül az útnyilvántartó szolgáltatásig számos érdekesség került színpadra. A tizenöt perces prezentációk után a hazai és külföldi kockázati tőke-befektetőkből álló zsűri feltehette esetenként igen kemény, üzleti szempontú kérdéseit a fejlesztőcsapatoknak.

Az előválogatás során a számos jelentkező közül került kiválasztásra az a tíz projekt, amelyek a rendezvény keretében bemutatkozási lehetőséget kaptak. A megmérettetésen részt vevő fejlesztések az okostelefon felhasználási lehetőségeinek igen széles skáláját reprezentálták: a mobillal irányítható mini játékhelikoptertől, a nyelvtanuló alkalmazáson keresztül az útnyilvántartó szolgáltatásig számos érdekesség került színpadra. A tizenöt perces prezentációk után a hazai és külföldi kockázati tőke-befektetőkből álló zsűri feltehette esetenként igen kemény, üzleti szempontú kérdéseit a fejlesztőcsapatoknak.

A szakmai grémium szavazatai alapján az iBlueOpen elnevezésű bluetooth-os záralkalmazás lett a legjobb a bemutatott fejlesztések közül. Az applikáció segítségével a speciális, például garázsajtókon használt elektromos zárak egyszerűen, okostelefonunk segítségével zárhatók-nyithatók. A rendszer alkalmas arra is, hogy járművünk immobilizerét feloldja megfelelő „betanítás” után. A fejlesztés mögött a BlueClickHome nevű csapat áll, akiktől már nem ez az első otthon-automatizálási termék: ők fejlesztették az azóta már nagy sikerű bluetooth-os LED izzó színező alkalmazást is.

A második helyen a StatzUp végzett, amely a labdarúgás világából közöl egyedülállóan érdekes és részletes statisztikákat, illetve lehetővé teszi, hogy a felhasználók folyamatosan, valós időben nyomon kövessék kedvenc csapataik vagy játékosaik teljesítményét. A bronzérem a MediFrame-nek jutott, amely az autista gyermekek és nevelőik számára ad nélkülözhetetlen segítséget azáltal, hogy a modern technológiák felhasználásával újraértelmezi az „Én könyvet”, amely az autisták számára oly nehéz önismerethez segíti hozzá felhasználóját.

A verseny, illetve a korábbi tapasztalataik alapján az eseményen résztvevő külföldi tech kockázati tőke befektetők egyöntetű véleménye az volt, hogy a magyar fejlesztők technológiai tudása lenyűgöző.  Ötletekben és a kivitelezés minőségében jól állunk, viszont a legtöbb esetben hiányzik a „gyilkos ösztön”, az az üzleti szemlélet és tudás, ami ahhoz szükséges, hogy egy tech projekt kinője magát, és a világpiacon is életképes és profitábilis legyen.


 
 
CC BY NC SA