Idén is sikerekkel zárult a Startup Underground 2013 konferencia

A Corvinus Egyetem aulájában rendezett esemény hozta az elvárt színvonalat, és a kapcsolatok építésének talán egyik legjobb lehetőségét jelentette, tekintettel a 600 résztvevőre. A konferencia most először próbált meg nemzetközi közönséget megcélozni.

Az ökoszisztéma egyik legrégebbi rendezvényén, a 2008-ban indult a Startup Underground konferencián évről-évre egyre nagyobb a pezsgés. A kezdetben szinte egyedüli ilyen rendezvény jó pár konkurenst kapott az elmúlt években. Idén tavasszal már tíz fölött van a hasonló versenyek, megmérettetések száma, és tucatnyi a workshop-ok, találkozók és egyéb események mennyisége is a március közepétől június közepéig tartó konferencia szezonban.

Az ezúttal a Corvinus fővám téri aulájában rendezett esemény azonban hozta az egyik úttörőtől elvárt színvonalat, és kapcsolatok építésének talán egyik legpezsgőbb lehetőségét jelentette, tekintettel a 600-hoz közelítő résztvevőre. Ráadásul az egyetemisták ingyen, a többiek pedig mindössze jelképes áron, kétezer forintos jeggyel léphettek be, ami valóban széles körűvé tette a konferenciát.

Nemzetköziesedés

A hat évvel ezelőtt, 2008-ban útjára indított Startup Underground most az elsők közt próbált nemzetközi közönséget is megszólítani. Nagy változás volt, hogy több megszólaló angol nyelven adott elő. Görög Mihály a Corvinus Egyetem rektor-helyettesének megnyitóbeszéde mellett néhány bemutatkozó startup is az angol nyelvet választotta, és szerencsére nem is ok nélkül, hiszen lehetett találkozni külföldi vendégekkel is. Sőt, a magyarul prezentálók kivetített anyagainak némelyike is angol nyelvű, színvonalas, átgondolt anyag volt.

Erős mezőny

Mint a fő szervező, Miskolczy Csaba elmondta, idén rekordszámú, 67 projekt nevezett a versenybe, akik közül, az eredetileg tervezett nyolc helyett, ezúttal végül tízen kaptak lehetőséget. Az ok az volt, hogy az előző évinél is színvonalasabb lett a felhozatal, így nagyon nehéz volt a döntősök kiválasztása.

A verseny résztevői a 8 befektetőből álló zsűri, és a mintegy félezer fős közönség elé állva 6-6 percben, frappánsan foglalhatták össze elképzeléseiket. A projektek többsége erős ötletet hozott, elnézve őket, valóban nehéz lehetett a szervezőknek a választás. Sajnos azonban a prezentációk, illetve az egyes projektek kidolgozottsága, különösen ami az üzleti elképzeléseket illeti, erősen hullámzó volt.

A nyertes projektek

Harmadik helyezést ért el a Brickflow, az ötletelést, brainstorming-ot segítő Brickflow, amely még a Startup Chile programba is bekerült korábban. Második helyen a Geréb János és Gábor által kifejlesztett hang-szennyezettséget mérő Resono végzett. A nyertes ezúttal Juhász Márton András NeoRobot projektje lett, amely három egészségügyi fejlesztést egyesít. A közönség-szavazás különdíját a gyermekbiciklikre felszerelhető távirányítású vészfék, a Minibrake nyerte.

Előadások és workshop-ok

A két és fél órás versenyt előadások, kerekasztal-beszélgetések, illetve a Corvinus Egyetem más termeiben szervezett workshop-ok követték. A hagyományos, ebédnek szánt pizzázás után az Ebay egyik egykori vezetője, jelenleg a RelayRides online autómegosztó főnöke, Andre Haddad tartott fergeteges előadást arról, mi is teszi sikeressé, hogyan élhet meg, maradhat meg egy globális célokra törő, de kezdő vállalkozás mindig a legjobbnak. Erre persze Árvai Péternek, a Prezi ügyvezető igazgatójának is volt néhány – persze szerény – szava. Ugyanígy Balázs, a Microsoft kezdő cégeket támogató programját bemutató előadása is jobban sikerült, mint az átlagos szponzori beszédek szoktak.

A kissé talán hosszúra nyúló, az este 6 után befejeződő eseményt a Design Terminal épületében tartott After Party zárta.


 
 
CC BY NC SA