Sikerekkel zárult a Startup Sauna egynapos budapesti programja

Az immár második alkalommal megrendezett Startup Sauna Budapestet egy mobil-robotikai alkalmazás és egy online szerkesztőségeknek szánt analitikai elemzőprogram közösen nyerte, így részt vehetnek a Startup Sauna akcelerátor októberben induló programjában.

A finn startup világ nagyágyúi, Aape Pohjavirta, Juha Ruohonen és a SAP korábbi felsővezetője, Ilkka Kivimaki az Akváriumban és a Design Terminálban okoztak meleg pillanatokat 16 szerencsés magyar garázsvállalkozásnak. Az egyperces előadásokat, a tőlük megszokott lényegre törő kérdésekkel és kommentekkel kísérték, minden modorosságot mellőzve.

Az előadások elég változatosak voltak, mind minőség, mind a termék érdekessége szempontjából. Akadtak profi előadók, meggyőző és hatásos prezentációval, de voltak, akiket már a hallgatóság előtti szereplés is megizzasztott, részben a rutintalanság, részben a felkészületlenség miatt. A csapatok többsége még elég kezdeti szakaszban tartott, de éppen ez az a stádium, ahol a finn szakemberek leginkább be tudtak segíteni kritikájukkal és tanácsaikkal a termék - és üzletfejlesztés területén.

A 16 startup, akik bemutatkozott a finn mentoroknak:

A délutáni, zárt coaching programon már csak hat kiválasztott startup került be. Ezek közt volt a Sopreso, a Synetiq, a Neticle, az Adatkocka, a RoboPhone, és a FruitFlan, melyek közül utóbbi kettő vehet részt október 14-től a Startup Sauna őszi programjában.

A finn inkubátorház lehetőséget ad a vállalkozóknak, hogy találkozzanak tapasztalt és sikeres társaikkal, akik tanácsaikkal és kritikáikkal tudják fejleszteni ötleteiket és ezzel közelebb hozni a globális piacrajutás reményét. A programot megjárt Szalai Ferenc, a Mclue.com alapítója szerint a legfontosabb, hogy tudják a vállakozások, hogy mit várnak az inkubációs programtól, hiszen a mentorok nem fogják helyettük megmondani.

A Startup Saunát 2010-ben alapították azzal a céllal, hogy „nyílt forrásúvá tegye” az üzletfeljesztést a korai életszakaszban lévő cégek számára Észak-Európában, a Baltikumban és Oroszországban. Szándékuk, hogy befektetőket és tehetségeket vonzzanak a régióba, serkentsék növekedésüket, majd viszzaküldjék őket, hogy azok változásokat vihessenek a hazai piacok életébe. Az évente két alkalommal megrendezésre kerülő Startup Sauna indulása óta összesen több mint 25 millió dollár befektetéshez segítette azt a 90 vállalkozást, amelyeket 500-nál is több jelentkező közül válogattak ki.


 
 
CC BY NC SA