Európai Uniós közösségi befektetői platform lett a brit Seedrs

A közösségi finanszírozási platformokról Európa nagy része ki van zárva. Most fellélegezhetünk, itt van a brit Seedrs. A szervezet hivatalosan is kiterjesztette működését az EU teljes területére, a befektetők pedig tulajdonrészt szereznek pénzükért cserébe.

A brit Seedrs platform nem csak abból a szempontból érdekes, mert hivatalosan is kiterjesztette működését az EU teljes területére, hanem azért is, mert első szériás termékek helyett itt részesedéshez juthatnak a tőkebefektetők a cégekben. Az egyszerűség kedvéért hivatalosan a Seedrs egy alapként kezeli a befektetők pénzét, akik ugyan maguk választják ki a támogatott ügyeket, de nem közvetlen tulajdonosok lesznek, hanem az alaphoz férnek hozzá. Így egy későbbi tőkebefektetői fázisban nem szükséges több száz különböző korai stádiumban beszálló emberrel adminisztrálni egy kivásárlást. Ezzel együtt a Seedrs nem is elsősorban a laikus befektetőket célozza, hanem azoknak kíván egy platformot építeni, akik értik a műfajjal járó rizikókat, illetve a startup piac működését.

A finanszírozási projekt indulása hasonló, mint a Kickstarteren, a cégek készítenek egy kampányt önmaguk számára, megadva idő és tőke kereteket. Amint a kampánynak vége, ha a gyűjtés sikeres volt, akkor a Seedrs a befektetők nevében tulajdonrészt vásárol a cégben és elvégzi a szükséges jogi procedúrákat is, hogy az együttműködés a lehető legbiztonságosabb legyen a felek számára. A cél természetesen az, hogy a korai befektetésből a támogatók idővel nyereséggel szálljanak ki, ha később eladják részesedésüket.

A Seedrs hivatalosan még tavaly júliusban kezdte meg a működését, akkor még kizárólag az Egyesült Királyság területén, most viszont egész Európában jelen lesznek, erős konkurenciát állítva a többi helyi szereplőnek. Mivel az EU nem egy egységes piac, ezért a közösségi finanszírozási ügyek is szétdarabolva jelentek meg. Jeff Lynn, a Seedrs vezetője azt nyilatkozta, hogy egy olyan platform, mint az övék tisztán a hálózati hatás elvén működik. Minél több befektető van a környezetükben, annál több értéket képesek teremteni a vállalkozásoknak. Minél több megállapodás jön létre a vállalkozókkal, annál több profit ütheti a befektetők markát.

A nemzeti határok ebben a folyamatban viszont önkényes határokat állítanak fel az üzletek előtt. Elég sok olyan ország és országos közösségi finanszírozási szervezet van, ami igen alacsonyan tartja a befektetési összegeket, amivel akadályozza a szabad növekedést és értelemszerűen a nagyobb tőkét igénylő projekteket kitereli egy másik országba. A Seedrs kihasználva azt a tényt, hogy az EU-n belül a törvények lehetővé teszik a termékek és szolgáltatások határokon való szabad áramlását, most nem csak a működését terjeszti ki az EU-ra, de a maximális befektetési limitet is 5 millió euróban határozza meg. (Franciaországban pl. ugyanez a határ 100 ezer euró.)

A Seedrs-nek jelenleg 25 ezer regisztrált befektetője van és a nyitás óta már 48 korai befektetést hajtottak végre. A projektek közül a legizgalmasabb, a befektetési “Inception”, ugyanis a Seedrs saját magán keresztül kampányolt össze magának 500 ezer angol fontnyi tőkét, 8,81 százalék tulajdonrészt felajánlva, amit a fenti leírásnak megfelelően a befektetők nevében önmaga kezel.


 
 
CC BY NC SA