CES 2014: három magyar tech cég mutatkozott be Las Vegas-ban

Több magyar cég is megmutatta magát a világnak az év vezető digitális seregszemléjén Las Vegasban. Technológiai óriáscégek és innovatív startup-ok január 7-10-ig mintegy 20,000 új fejlesztésről rántották le a leplet a szakma legbefolyásosabb képviselői előtt.

A Nemzetközi CES hagyományosan az etalont jelenti a tech világ számára: az elektronikai csúcsrendezvény reflektorként világít rá a közeljövő meghatározó digitális trendjeire. Az év elején Las Vegasban közel 3200 kiállító - köztük ambiciózus magyar cégek - összesen mintegy 20.000 technológiai újdonságot mutattak be a szakmai nagyközönségnek.

A CES a startup cégek számára is az "ígéret földje". A teljes digitális spektrumot lefedő 20 Tech Zóna közül az Eureka Park adott otthont az induló technológiai vállalkozásoknak, a kiállításon peidg több ezer kockázati tőkecég vett részt keresve a leginnovatívabb ötleteket és a potenciális befektetési lehetőségeket. Az esemény óriási lehetőséget jelent a nagypályára lépésre és ezt több magyar cég is felismerte.

A 3D tervezést és modellezést forradalmasító Leonar3Do már rutinos résztvevő a CES-en: a cég immár harmadik alkalommal vitte el Las Vegasba fejlesztéseit. A virtuális térben való munkát teljesen új alapokra helyező fejlesztések közül a legújabb a Leopoly!, ami koncepciójában ötvözi a Prezi-t a 3D rajzolással: webes alapon egyfajta közösségi oldalként teszi lehetővé bárki számára a digitális rajzolást és együttdolgozást. Egyben a legkönnyebb megoldást kínálja a 3D nyomtatásra szánt tárgyak megformázásához azoknak is, akik sem a 3D nyomtatással, sem a modellezéssel nem találkoztak korábban.

A GPS Tuner szintén rendelkezett már tapasztalatokkal a Las Vegas-i tech szupershow kapcsán: a cég évek óta rendszeres kiállító a CES-en. A hazai fejlesztőműhely már jelentős nemzetközi sikereket tudhat a háta mögött, kerékpáros navigációs szoftverével több országban is piacvezető. Szabadtéri (nem autós) navigációs alkalmazásai egyaránt elérhetők GPS eszközökre, Androidra, iPhone-ra és Windows Phone-ra.

Harmadikként az Xdroid képviselte hazánkat a digitális világ nyüzsgő globális színpadán. Az első alkalommal kiállító cég a mesterséges intelligencia és az adatbányászat terén kínált nemzetközileg is egyedi, hazai fejlesztésű megoldásokat. A magyar piacon elsősorban beszéd és érzelemfelismerő technológiákkal, üzleti előrejelző megoldásokkal foglalkozó Xdroid új területeken is szeretne nemzetközi sikereket elérni. A kiállításra a cég a BinPad nevű, teljesen unikális, vizualizációs keresőmotor alkalmazással készül.

A világ legjelentősebb nemzetközi technológiai seregszemléjén a vezeték nélküli mobil fizetőeszközöktől, a felhő alapú szolgáltatásokon, integrált alkalmazásokon, „okos” járműveken és digitális fitnesz eszközökön át számtalan fogyasztói elektronikai termék és trend került bemutatásra. Ezek alapvetően határozzák majd meg a piacot és mindennapi életünket az elkövetkező években. A CES kiváló lehetőség tehát a magyar cégek számára, hogy nemzetközi reflektorfénybe kerüljenek.


 
 
CC BY NC SA