OuiShare Workshop a megosztásra épülő gazdaságról Budapesten

2014. április 11-én Közép-Kelet Európában egyedülálló egynapos előadás, workshop és verseny zajlik Budapesten, a Loffice és az OuiShare közös szervezésében. Célja, hogy összekösse a megosztásra épülő gazdaság szereplőit és képezze a vállalkozni vágyó fiatalokat.

Az OuiShare a megosztásra épülő gazdaság szereplőit fogja össze. A budapesti rendezvényen régiós közösségi vállalkozók és ötletgazdák számára ad lehetőséget arra, hogy külföldi szakemberek segítségével fejlesszék tovább üzletüket és küzdjék le az előttük álló akadályokat.

A megosztásra és hozzáférésre épülő gazdaság egyre nagyobb teret nyer Nyugat-Európában és Amerikában. Egyfelől a gazdasági válság, másfelől az égető környezeti problémák, illetve a szociális kapcsolatok hiánya hívta életre ezt a régi-új, csere-berén, bérbeadáson, szívességeken, egyszóval hozzáférésen alapuló fogyasztási trendet. Természetesen a fiatal generációk a zászlóvivői ennek a „mozgalomnak”, de ma már egyre szélesebb közösségekhez jutnak el a telekocsi oldalak, a lakáséttermek, közösségi kertek, vagy a közösségi finanszírozás.

Ezeket a vállalkozásokat számos közös kihívás köti össze: Hogyan lehet egy olyan online felületet létrehozni, ami erősíti a bizalmat a felhasználók között? Hogyan lehet felépíteni a semmiből egy kétoldalú piacot? Ezek a közös kérdések és kihívások kiemelten fontossá teszik a kooperációt és a tudástranszfert a közösségi vállalkozások között.

„Hogy a megosztásra épülő gazdaság lendületet kapjon és elérje a kritikus tömeget, egyszerre van szükség az ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő rendezvényekre, előadásokra, cikkekre illetve a hazai és régiós vállalkozók képzésére, felkarolására” – mondja Berkovics Dalma, az OuiShare budapesti alapítója.

Így született meg az április 11-i egész napos workshop ötlete, aminek célja, hogy összekösse a régiós megosztásra épülő gazdaság szereplőit és előadásokon, workshopokon keresztül képezze tovább a vállalkozni vágyó fiatalokat. Az esemény angolul zajlik, mivel külföldi előadókat és résztvevőket is várnak a szervezők.

A nap programja három részre osztható: délelőtt meghívott, külföldi előadók segítségével kaphatnak a résztvevők betekintést a megosztásra épülő gazdaság legújabb trendjeibe, és a vállalkozók sikereit és kudarcait hallgatva megérthetővé válik az online közösségek működése, valamint az, hogy milyen módon alakítható ki a bizalom a közösségi kezdeményezések iránt. A délután folyamán a résztvevők, mint aktív szereplők vesznek majd részt az eseményen. Egyfelől egy workshop keretein belül modellezhetik (Platfrom Design Canvas) a saját ötletüket, illetve beszélgethetnek a meghívott mentorokkal. A programot egy meetup zárja, ahol a jövő vállalkozói lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák ötletüket pár percben (pitch), majd a szakmai zsűri döntése alapján elhangzik, hogy melyik ötlet érett arra, hogy az OuiShare párizsi rendezvényére meghívást kapjon.

Az OuiShare egy globális közösséggé vált non-profit szervezet, ami 2012-ben indult Párizsból és mára több ezer aktív taggal számolhat Európa 24 országában, Dél-Amerikában és a Közel-Keleten. Célja, hogy összefogja azokat a szervezeteket és egyéneket, akik a hozzáférésre és megosztásra épülő gazdaság megerősítésében tevékenykednek. Az OuiShare-hez fűződő legnagyobb esemény a Fest, ami egy évente megrendezésre kerülő, három napos konferencia. Idén május 5-7. között rendezik meg, az esemény hívószava „A közösségek kora”. 2013-ban 3 500 résztvevő érkezett 24 országból, hogy közösen alakítsák ki a megosztásra épülő gazdaság következő mérföldköveit.


 
 
CC BY NC SA