Rekordszámú résztvevővel zárt a Smartmobil 2014 konferencia

Ötödik alkalommal, rekordszámú résztvevővel rendezték meg a Smartmobil konferenciát. Az április 3-i eseményen olyan nemzetközi húzónevek, mint a Waze, a Spotify vagy a Timehop vezetői is megosztották tapasztalataikat, tanácsaikat a közel ezer résztvevővel.

Ugyan az előadások többsége a mobil-világgal ismerkedő és foglalkozó cégek munkatársai számára volt leginkább hasznos, a Smartmobil 2014 minden egyes prezentációja tartogatott némi érdekességet, hiszen Magyarország legnagyobb mobiltechnológiákkal és startupokkal foglalkozó konferenciájának központi témája a jövő volt. A hagyományosan pergő ritmusú esemény kiváló terepet biztosított a résztvevőknek a legfrissebb hazai és nemzetközi mobil-, és digitális trendek megismerésére. A szervezők olyan jelentős, nemzetközi sikereket elért techcégek vezetőit is elhívták Budapestre, mint a Waze, a Spotify vagy a Timehop, hogy osszák meg tapasztalatikat a hazai szakmával.

Fej Shmuelevitz, a Waze alelnöke kifejtette, hogy rögös út vezet addig, amíg egy ötletből olyan piacképes termék lesz, ami nagytömegek érdeklődését felkelti. Az esetleges kezdeti sikertelen próbálkozásokat, kudarcokat egy induló vállalkozás az előnyére tudja fordítani, hiszen így tökéletesen finomra, a felhasználók igényeire lehet hangolni a megálmodott terméket vagy szolgáltatást. A szakember rávilágított, hogy egy sikeres startup ökoszisztéma beindításához elengedhetetlen a vállalkozói kultúra, az üzleti szemlélet erősítése.

Kevin Goldsmith, a Spotify fejlesztési igazgatója szerint Budapest szerencsés helyzetben van, hiszen már kitermelt olyan globális sikereket elért cégeket, mint a Prezi, a LogMeIn, a Ustream, vagy az NNG. Ezeknek a vállalkozásoknak a sikere beindíthat egy olyan organikus fejlődési spirált, ami egyre több szakértő munkavállalót, befektetőt vonz az országba. Ennek köszönhetően előbb-utóbb további startupok tudnak majd sikeresen piacra lépni. Az online zenei szolgáltató vezetője azt is hangsúlyozta, hogy egy jól működő startup ökoszisztéma felépítéshez minél nagyobb számban kell mérnöki és dizájn területen tehetségeket képezni. Illetve kiemelte a coworking (közösségi munkavégzés) lehetőségek és az inkubátorok fontosságát is.

Az induló cégek kapcsán az "ökoszisztéma" kifejezés volt a sláger, amit például Amszterdam, New York, Koppenhága vagy Prága városa és vonzáskörzete képvisel. Egy ilyen startup fővárosnak álmodták meg Budapest is, de a konferencia során egyértelművé vált: Magyarország még gyerekcipőben jár a maga 92 startupjával és 43 befektetőjével. A hazai startup közösség viszont egyértelműen a fejlődés útjára lépett, egyik aktív tagja, Tar László pedig el is árulta, hogy a Szílícium-völgyhöz képest arányaiban nálunk kevesebb a webalapú, viszont jóval több a szoftveres startup, amit akár piaci előnnyé is kovácsolhatunk.

A konferencia egyik legjobb híre is azt mutatja, hogy a Prezi és Ustream után sorra jöhetnek az újabb nemzetközi sikerek. Magyarország legnagyobb kockázatitőkealap-kezelője, az AVEC Csoport a világon több mint 7,5 millió nyaktól lefelé bénult ember életét megkönnyíteni szándékozó NowTechnologies számára 100 millió, míg a fantasy sportjáték meghonosítója, a 27 országban is terjeszkedni kívánó Statzup céljai megvalósításához 60 millió forint támogatást ad. Mindezt Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, az AVEC Csoport akcelerátor programjának vezetője jelentette be. A szakember hangsúlyozta: a startup ökoszisztéma kiépülése a legkevésbé múlik a pénzen, sokkal inkább a tehetségen, a jó ötleten és a csapatok piachoz való alkalmozkodási készségén.

Szokás szerint a Smartmobil rendezte a Microsoft Imagine Cup verseny döntőjét, amit a RoboPhone nyert. Ez egy olyan mobillal irányítható robot, amelynek alkalmazása révén a gyerekek játékosan tanulják a programozás alapjait. A zsűri a szintén kicsiknek készült, hamarosan elérhető Tep alkalmazásnak ítélte a második helyet, amellyel egy virtuális állatot úgy lehet életben tartani, ha gazdája rendszeres testmozgást végez.


 
 
CC BY NC SA