Az év európai internetes vállalkozójának választották Árvai Pétert

Árvai Péter, a Prezi társalapítója nyerte el az Europioneers 2014-es "Év internetes vállalkozója" díját. Az Európai Bizottság, a Deloitte és a Hub Instituttal közösen alapította a díjat, hogy ezzel ismerjék el az Európából indult innovatív cégeket.

Az Európai Bizottság a dublini Web Summit rendezvényenjelentette be, hogy a Prezi alapító vezérigazgatójának, Árvai Péternek ítélte az Europioneers 2014-es Év Internetes Vállalkozója díját. Az Európai Bizottság a Deloitte tanácsadó céggel és a Hub Instituttal közösen alapította a díjat, hogy ezzel ismerjék el és díjazzák az Európából indult és Európában működő innovatív cégeket. A versenyen olyan cégek indulhattak, amelyek valamilyen új digitális megoldással vagy szolgáltatással innovatív dolgot hoztak létre.

Az Europioneers díjakra az idén is bőven ezer fölöttii létszámban jelentkeztek. Az első körös jelölés után internetes szavazással szűkítették le a mezőnyt, a győztesekről vizont már egy szakmai zsűri döntött, amelynek tagjai között ebben az évben ott találhattuk például a Világgazdasági Fórum vagy a Facebook képviselőjét is. Az Év Internetes Vállalkozója díjra előzetesen 14 jelöltet állítottak összesen 9 országból.

"Nagyon örülök ennek az díjnak, amiért nemcsak én, hanem a két alapítótársam, Halácsy Péter és Somlai-Fischer Ádám, illetve a Prezi-dolgozók közösen dolgoztak meg. A díjak azért is fontosak, mert ezzel egyrészt Magyarország jó hírét visszük a világban, másrészt pedig ezen keresztül sokakhoz eljut az üzenetünk, hogy fontos elkezdeni vállalkozni, fontos hinni magunkban" - nyilatkozta Árvai Péter.

A Prezit 2009-ben alapította Árvai Péter, Halácsy Péter és Somlai-Fischer Ádám. Az általuk kidolgozott prezentációs szoftver különlegessége, hogy a hagyományos, slide-okon alapuló előadásforma helyett térben meséli el a történeteket. 2009-ben megnyitották a cég második irodáját San Franciscóban. Ma több mint 45 millió ember használja a Prezit, a világ 190 országában.

A győzelem abból a szempontból is jelentős, hogy magyar cég vagy vállalkozó még soha sem kapta meg a díjat. Az immár 45 millió felhasználóval büszkélkedő Prezinek amúgy nem ez az első idei díja, hiszen júniusban a londoni The Europas Awards-ot is megnyerte a Best Founders/Co-founders, azaz a Legjobb (Társ)alapítók kategóriában. A cég ugyanakkor előkelő helyezést ért el a Deloitte Közép-Európai Technology Fast 50 versenyén, amit egyébként egy másik magyar alakulat, a Szallas.hu nyert meg.


 
 
CC BY NC SA