Megérkezett az Uber privát taxi szolgáltatása Budapestre

Szerdától Budapesten is lehet használni az Uber alkalmazását, amivel önjelölt sofőrök és utazni vágyók találhatnak egymásra. Hasonló szolgáltatások, mint például a Wundercar, már használhatóak nálunk, most azonban a legnagyobb globális szereplő jelent meg.

Szerdától Budapesten is lehet használni az Uber okostelefonos applikációját, amelynek segítségével az utazni vágyók egy gombnyomással hívhatunk magunknak a közelben lévő Uber-taxit. Az alkalmazásban egy térképen látjuk, éppen hol jár az autó, majd ha elvitt a célpontunkhoz, az alkalmazás a GPS által mért adatok alapján kártyás utalással elintézi a fizetést is. Hasonló szolgáltatások már megjelentek nálunk, mint például a Wundercar, de most a legnagyobb globális szereplő indul el.

Az Uber idáig 45 ország 220 városában van jelen. Patrick Studener, az Uber kelet- és közép-európai terjedéséért felelős vezetője a szerdai megjelenés után gyors növekedésben bízik. Nincsenek előre lekötött sofőrjeik, de amióta lehetett tudni, hogy ide készül a cég, számos megkeresést kaptak leendő sofőröktől, ezért meglehetősen biztosak abban, hogy hamar lesznek Ubert használó autók a budapesti utakon.

Az Uber lényege, hogy kiiktatja a taxitársaságokat: közvetlenül összekapcsolja az utasokat és a taxisokat. Bár az Uber jogi vitákban arra hivatkozik, hogy csak közvetítők, a szerződés mindig az utas és a taxis között jön létre, valójában alkalmaznak hivatásos sofőröket. A taxisok szerint a cégtisztességtelen konkurenciát jelent, több városban tüntettek már ellene.

A cég egy közleményt is kiadott, ebben az szerepel, hogy az összes, alkalmazásukban felbukkanó sofőrnek rendelkeznie kell érvényes jogosítvánnyal, saját tulajdonban lévő autóval, és át kell esnie egy elővizsgálaton is. Emellett balesetmentes vezetői hátteret és erkölcsi bizonyítványt is elvárnak, az utasok pedig biztosítottak a kocsikban. Ezekkel az intézkedésekkel remélik, hogy meg tudják nyugtatni a bizalmatlankodókat.

Számos nyugati országban komoly tiltakozások fogadták az Uber megjelenését, természetesen főleg a fuvarozási monopóliumot élvező taxisok háborogtak. A felháborodás Budapesten is garantáltnak látszik, bár a jelek szerint az itteni taxisok nem utcai tiltakozásban, hanem jogszabály-módosításban bíznak.


 
 
CC BY NC SA