SM 2015: két napig Budapest volt a régió digitális fővárosa

A kétnapos SM 2015 konferencia minden eddiginél tartalmasabb programmal és előadói gárdával átfogó képet rajzolt a forrásban lévő technológiai piac meghatározó trendjeiről. Az esemény eddigi legnagyobb nemzetközi startup programját is tető alá hozta.

Két napra a Várkert Bazárba költözött a hazai mobil-, tech és startup világ. A hatodik alkalommal megrendezett SM 2015 konferencia nemzetközi mércével is erős programmal várta a digitális szektorban dolgozó szakembereket, kockázati tőkéseket és a feltörekvő ifjú startuppereket. A kétnapos SM 2015 minden eddiginél tartalmasabb programmal és előadói gárdával átfogó képet rajzolt a forrásban lévő technológiai piac meghatározó trendjeiről.

A legfrissebb mobil- és appfejlesztői trendek, iparági műhelytitkok mellett a konferencia gerincét a smart technológia és a dolgok internetének (IoT) aktualitásai, alkalmazási területei, lehetőségei adták. Hatalmas okostechnológiai robbanás előtt áll a világ, az évtized végére jóslatok szerint már 50 milliárd eszköz lesz világszerte ilyen módon hálózatba kötve.

Rövid időn belül életünk szinte minden területét elárasztják az egymással kommunikáló és telefonnal irányítható eszközök. A dolgok internetének korában az olyan klasszikus globális óriásvállalatok, mint a Coca Cola vagy a GE szoftvercéggé is válnak egyben.

Az esemény a történetében eddigi legnagyobb nemzetközi startup programját is tető alá hozta. Az SM 2015 keretében először rendezték meg az OXO Labs és a Loffice által indított CEE Lift Off! startup versenyt. A döntőben a tíz legjobb pályázó – köztük öt magyar, két osztrák, egy ukrán, egy szlovák és egy szlovén startup mutathatta be három percben a projektjét. A nyertest a zsűri, illetve a közönség részéről leadott közel 600 szavazat alapján választották ki.

A startup versenysorozat első győztese a Locca! lett. Az osztrák cég a világ legkisebb és legokosabb lokáció meghatározó eszköze, amelyet elveszett tárgyak, háziállatok és emberek felkutatására fejlesztettek. Az applikáció segítségével interaktív térképen követhetjük nyomon a keresett személy vagy tárgy helyzetét. Aktiválható led fény, beépített csengő és eszközbe integrált okostelefon segít a keresésben. Az alkalmazás segítségével a felhasználónak többek között biztonsági zónák meghatározására is lehetősége van, amelyet elhagyva azonnali értesítést kap a nyomkövető hollétéről.


 
 
CC BY NC SA