Budapesten nyitotta meg kilencedik irodáját a TransferWise

Budapesten nyitotta meg kilencedik irodáját az észt TransferWise, amelynek rendszerén keresztül a bankokhoz képest sokkal olcsóbban lehet pénzt küldeni. A helyszínválasztás során Berlin és Budapest között vacilláltak, végül utóbbi mellett döntöttek.

Budapesten nyitotta meg kilencedik irodáját az észt TransferWise, amelynek rendszerén keresztül a bankokhoz képest sokkal olcsóbban lehet pénzt küldeni. A TransferWise technikailag úgy teszi lehetővé a határokon átívelő átutalásokat, hogy közben a pénz az egyes országokon belül marad, így nem kell fizetni az ezzel járó hagyományos banki költségeket. Az iroda helyszínválasztása során Berlin és Budapest között vacilláltak, végül utóbbi mellett döntöttek.

"Két oka van, amiért kilencedik irodánkat Budapesten nyitottuk. Az egyik az, hogy a magyar főváros kellőképpen kozmopolitává vált az utóbbi években. A startup ökoszisztéma fejlődésével rengeteg külföldi szakember jelent meg, akik nem feltétlenül akarnak startupot alapítani, de szeretnének dolgozni egynél. Jó szakaszban van az ökoszisztéma épülése is, ez pedig ide vonzza a régió vállalkozó szellemű embereit. Egy olyan cég számára mint a TransferWise, ez igen fontos szempont" – mondta el Kristo Kaarmann a cég társalapítója.

A másik ok pedig, hogy Budapesten magasan képzett fejlesztő mérnököket találni, és nem az az elsődleges szempont, hogy mennyiért dolgoznak, hanem hogy ambíziózusak és lelkesek, ami Kaarmann szerint fontosabb szempont az olcsó munkaerőnél.

A TransferWise alapítója a Mosaik közösségi irodában tartott előadást, amiben elmesélte a cégalapítás történetét és hogy az milyen nehézségekkel járt. Az elképzelés lényege személyes frusztrációból fakadt, amikor Kaarmann Londonban dolgozott és fontban kapta fizetését, de volt egy jelzáloghitele odahaza Tallinnban. Barátja, Taavet Hinrikus a Skype első alkalmazottja volt Tallinnban és euróban kapta a fizetését, viszont szintén Londonban lakott. Rájöttek, hogy átváltás és külföldi utalás helyett jobban járnak, ha Hinrikus az észt bankszámlájáról fizeti Kaarmann ottani jelzálogát, aki pedig ezért feltölti fonttal az ő londoni számláját.

Miután belegondoltak, mennyien küszködhetnek hasonló problémával, megszületett a vállalkozás alapötlete, amibe azóta olyan befektetők is beszálltak, mint a PayPal-os Peter Thiel vagy a Virgint alapító Richard Branson.


 
 
CC BY NC SA