Magyar startup alapítók a New Europe 100 innovátorok listáján

Nyolc magyar szerepel a közép- és kelet-európai régió innovátorait felvonultató New Europe 100-as listán. A díjazottak között vannak a többek közta a Ustream, a Prezi és a LogMeIn alapítói, Pistyur Veronika pedig az egyedüli nő a magyarok között.

A New Europe 100 – amelyet a Res Publica együttműködésben a Google-lal és a Visegrádi Alappal, a Financial Times-szal, és több tucatnyi közép- és kelet-európai intézménnyel állított össze – egy kampány részeként készült. Ebben a kampányban az innovációt szeretnék népszerűsíteni Kelet-Közép-Európában, úgy, hogy bemutatják azokat, akik pozitív változások mozgatórugóivá váltak. A cél, hogy bemutassanak 100 meghatározó személyt a régióból, akik már most jelentős eredményeket értek el, ezzel pedig inspirálják Európa és a régió fiataljait.

A listán 8 magyar személy, köztük 4 jól ismert startup alapító is helyet kapott: Anka Márton, a LogMeIn alapítója, Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója, Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál NKK főigazgatója, Fehér Gyula, a Ustream társalapítója és technológiai igazgatója, Halácsy Péter, a Prezi társalapítója és technológia igazgatója, Léderer Sándor, a K-Monitor vezetője, Dr. Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató, Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezetője.

“Örülök és nagyon megtisztelő, hogy a Bridge Budapest tevékenysége és az alapító cégek sikere külföldről is látszik. Pont ezért alapítottuk a Bridge Budapestet, hogy minél több embernek mondjuk el: kitartó munkával, egy jó ötlettel és némi szerencsével Magyarországról is lehet világsikert elérni” - mondta Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezetője, aki az egyetlen nő a nyolc magyar között.

A New Europe 100-as listán szereplőket olyan emberek és csapatok közül választották ki, akik iparágukban innovatív megoldásokat alkalmaznak, és akiknek munkássága  pozitív hatással van a gazdaságra, a tudományra, a kultúrára valamint a helyi közösségekre. A 100-as listán szereplő személyek és csapatok számos területről érkeztek: üzleti élet (38%), társadalom és politika (30%), média és kultúra (17%), tudomány (15%).

A listán szereplő 100 innovátor átlag életkora 34 év, de a legfiatalabb közülük - a lengyel Joanna Jurek - még középiskolás. Magyarország nyolc fővel került be a listába, ezzel a negyedik legtöbb innovátort adó ország a felsorolásban.

A közép- és kelet-európai régió innovátorainak teljes 100-as listája a www.ne100.org oldalon található, a listát hivatalosan az European Forum for New Ideas (EFNI) konferencián mutatják be.


 
 
CC BY NC SA