A3 Ventures: új befektető céget indítottak a Distinction alapítói

A3 Ventures néven új befektetői céggel jelentek meg a Skyscanner által 2016-ban felvásárolt mobil fejlesztő cég, a Distinction alapítói, Orosz Bálint és Kapui Ákos, valamint befektetőjük, Weiszbart Zsolt. Erős technológiai háttérrel rendelkező alapítókat keresnek.

A3 Ventures néven befektetői céggel jelentek meg a hazai startup ökoszisztémában a Skyscanner által 2014-ban felvásárolt mobil fejlesztő cég, a Distinction alapítói, Orosz Bálint és Kapui Ákos, valamint befektetőjük, Weiszbart Zsolt.

A 2014-es év egyik legnagyobb volumenű cégfelvásárlásának számított, amikor a Skyscanner felvásárolta a mobilalkalmazásukat fejlesztő Distinction mobil fejlesztő céget. A cég alapítói, Orosz Bálint és Kapui Ákos időközben otthagyták a Skyscanner-t, majd idén januárban Weiszbart Zsolttal együtt új kivívásokat keresve az A3 Ventures néven elindultak az NKFIH közép-magyarországi startup-inkubátorok létrehozására kiírt pályázatán, ahol a nyerteseknek 500 milliós állami támogatást és mellé saját tőkés támogatást kell szétosztaniuk.

A programon ugyan nem nyertek, de úgy döntöttek, ennek ellenére maguktól is folytatják. Most olyan alapítókat keresnek, akik erős technológiai háttérrel rendelkeznek, de más területeken is nyitottak a fejlődésre.

"Ha nincs meg az a fejleszthető képessége, hogy kilépjen a tech-gyerek figurából és igazi alapító legyen, céget tudjon képviselni, befektetői tárgyalásokon tudjon részt venni vagy ki tud állni egy konferenciára, a cégnek tud az arca lenni, akkor nem tudod eladni a következő befektetőnek" – mondja Weiszbart Zsolt, aki szerint ritka, hogy egyszerre meglegyenek valakiben ezek és a programozói készségek is. Az A3 Ventrues most őket keresi.

Az A3 Ventures alapítói két befektetési modellben is gondolkodnak. Az egyik, hogy olyan startupokat keresnek, amelyekben megvan a mély technológiai tudás, és abban segítenek nekik, hogyan építsenek céget, skálázzanak, hozzanak be tőkét. Ilyen helyekre szívesen beszállnak első befektetőként, átadják a tudást is – ennek végül a kifutása következő körös befektető behozása is lehet.

A másik befektetési modelljük, hogy felhasználják az évek során kialakult külföldi kapcsolatrendszert és velük közösen dolgoznak. Ilyen első befektetésük, az Ipad Prón 3D modellezéssel foglalkozó Shapr3D nemrég zárult 1,3 millió dolláros befektetési köre. A startupba, amelynek termékét az Apple is kiemelten kezeli – még tévéreklámokban is futtatják –, 150 ezer dollárral szálltak be.


 
 
CC BY NC SA