Több mint 4 milliárd dollárért vásárolták fel a LogMeIn-t

Megközelítőleg 4,3 milliárd dollárt fizet két magántőke-társaság a LogMeIn felvásárlásáért, jelentette be tegnap a vállalat. A Francisco Partners és az Evergreen Coast Capital leányvállalataiból összeálló konzorcium részvényenként 86,05 dollárt fizet a cégért.

Felvásárlási ajánlatot kapott a magyar alapítású LogMeIn. A felvásárlásról a tárgyalásokat már szeptemberben bejelentették, a bejelentés előtti árfolyamhoz képest azonban a vevők 25 százalékos felárat fizetnek a részvényekért. A Francisco Partners és az Evergreen Coast Capital leányvállalataiból összeálló konzorcium részvényenként 86,05 dollárt fizetne a cégért.

A felvásárlást a szükséges jóváhagyások megszerzése után, 2020 közepéig szeretnék lezárni a felek. Emellett a megállapodás 45 napos ún. go-shop időszakot is hagy a LogMeIn-nek, azaz a vállalat ez alatt az idő alatt alternatív befektetési ajánlatokat is kereshet.

A magyar alapítású vállalat 2009-ben ment tőzsdére. A 2010-es években az organikus növekedést felvásárlásokkal is erősítették, főleg az utóbbi néhány évben. Az első jelentősebb akviziciójuk a LastPass jelszókezelőt megszerzése volt 2015-ben, melyért 125 millió dollárt fizettek.

Alig háromnegyed évvel később 1,8 milliárdot adott a Citrix távelérés- és távkonferencia-üzletágáért. Ebben a LogMeIn számára a legnagyobb érték a GoTo kis- és középvállalkozások számára fejlesztett kollaborációs kommunikációs megoldásai jelentették. A felvásárlással ráadásul a bevételét és az ügyfélbázisát is nagymértékben tudta növelni, éves bevételei a GoTo üzlettel 1 milliárd dollár fölé mentek.

A GoTo után egy kisebb izraeli startup következett: a Nanorep chatbotfejlesztő cégért, illetve annak technológiáiért mindössze 45 milliót fizettek. 2018-ban pedig a unified communications piacán erősített a Jive Communications felvásárlásával. A felvásárlások mellett volt portfóliótisztítás is, eladták a Google-nek a Xively IoT-platformot és az azt fejlesztő magyar csapatot.

A LogMeIn teljesítménye kiegyenlített, negyedéves bevételei látványos növekedés nélkül, enyhén emelkednek. A legutóbbi lezárt negyedévben a teljes bevétel 317 millió dollár, a működési eredmény 236 millió dollár, míg a nettó profit 5,1 millió dollár volt.


 
 
CC BY NC SA