Startup vállalkozások: a munkaerőpiaci fellendülés zálogai

Startup vállalkozások: a munkaerőpiaci fellendülés zálogai

Az OECD tanulmánya egyértelműen igazolja, hogy a munkahelyteremtés zászlóshajói a startup vállalkozások, vagyis a fiatal cégek. Ezek a vállalatok innovatívak, lendületesek, tele vannak ötlettel, így nem csak a gazdaságot, de a foglalkoztatást is fellendítik.

A hazai médiában is egyre többször olvashatjuk, hogy mennyire fontosak a startup vállalkozások, vagyis azok a fiatal cégek, melyek innovatívak, lendületesek, és robbanásszerű növekedést ígérnek. De hogy mennyire fontosak, arra egy friss OECD tanulmány világít rá, melyből kiderül, hogy az elmúlt évtizedben nem a több országban agyontámogatott multik voltak a nagy munkahelyteremtők, hanem a fiatal vállalkozások.Tovább »

Megszületett az államilag támogatott inkubátorok listája

Megszületett az államilag támogatott inkubátorok listája

A Nemzeti Innovációs Hivatal ma ismertette a 2013 júliusában kiírt ATI 2013 pályázat nyerteseit. A nemzetközi Bíráló Bizottság döntése értelmében az alábbi inkubátorok nyerték el az Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) címet az idei évben.

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) mint az Akkreditált Technológiai Inkubátor pályázat akkreditációs szervezete, 2013. október 15-én ünnepélyes eredményhirdetés keretében ismertette a 2013 júliusában kiírt ATI 2013 pályázat nyerteseit. A nemzetközi Bíráló Bizottság 2013. október 14-i döntése értelmében az alábbi technológiai és élettudományi ágazatot képviselő inkubátorok nyerték el az Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) címet az idei évben:Tovább »

Hild Imre: A jó Venture Capitalist 10 pontban

Hild Imre: A jó Venture Capitalist 10 pontban

Hild Imre megunta, hogy a magyar nyelvű internetet VC témában az amerikai vagy európai újságírók által írt anyagok dominálják. Hogy ne mindig csak a negatívumokon akadjunk fenn, összedobott egy listát arról, hogy szerinte miről ismerszik meg a jó VC.

Kicsit meguntam, hogy a magyar nyelvű internetet VC témában az amerikai vagy európai bloggerek és újságírók által írt anyagok dominálják. Kellene egy kis eredeti, hazai tartalom. Mondom ezt annak ellenére, hogy éppen mostanában temetik a VC finanszírozási modellt (“platform is the new VC”). Ehhez képest, nem meglepő módon itthon még azzal sincsenek nagyon tisztában, hogy mi az, amit már temet a világ. Hogy ne mindig csak a negatívumokon akadjon meg a szemünk, összedobtam egy rövid listát arról, hogy szerintem miről ismerszik meg a jó VC.Tovább »

Megtorpanni látszik a hazai startup befektetési piac

Megtorpanni látszik a hazai startup befektetési piac

Az InsiderBlog értesülése szerint 2013-ban csökkent a hazai startup-okba befektető Jeremie tőkealapok piaci aktivitása. Eelképzelhető, hogy rossz esetben akár 18 milliárd forintnyi befektetés is „bennragadhat” a 3 éve nagy piaci sikerrel működő programban.

Az NFÜ adatai szerint, a Jeremie II. Tőkeprogram keretében az első negyedév végéig összesen 18 milliárd forintnyi, kockázati tőkét folyósítottak 75 db vállalkozásnak. Ez időarányosan lemaradást mutat, hiszen a 2010 nyarán indult tőkeprogram célja, hogy 2013. December 31-ig 48 milliárd tőkét helyezzen ki induló vállalkozásokba. Tovább »

Húsz új akkreditált technológiai inkubátor lépne piacra

Húsz új akkreditált technológiai inkubátor lépne piacra

Nagy sikerrel zárult a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) által meghirdetett Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) pályázatok beadása. A program iránti kimagasló érdeklődést mutatja a közel hatszoros túljelentkezés: a határidőig 20 pályázat érkezett be.

2013. szeptember 15-én lezárult a NIH mint akkreditációs szervezet által júliusban meghirdetett akkreditált technológiai inkubátor (ATI) cím elnyerését célzó pályázat beadása, melyre 20 kitöltött, egyedi pályamű érkezett be elektronikusan. A pályázatok befogadási és támogathatósági vizsgálata jelenleg is zajlik. A program iránti kimagasló érdeklődést mutatja a közel hatszoros túljelentkezés. Az írásbeli pályázati dokumentumok benyújtásán túl a pályázóknak a bírálóbizottság számára majd angol nyelven, prezentáció formájában kell ismertetniük az inkubátor felállítására, működtetésére, eredményességének biztosítására irányuló terveiket.Tovább »


 
 
CC BY NC SA