Hogyan finanszírozzuk induló vállalkozásunkat?

Hogyan finanszírozzuk induló vállalkozásunkat?

Az induló vállalkozások a kezdeti fázisban mindannyian ugyanazzal a kihívással találkoznak: milyen finanszírozással hidalják át termékük vagy szolgáltatásuk fejlesztését és a piaci bevezetését. Szabó Balázs írása először a HVG oldalain jelent meg.

Az induló vállalkozások számára a banki hitelezés nehézségekbe ütközik, hiszen nincsen előéletük, sem olyan tárgyi eszközük, amely fedezetet tudna jelenteni egy hitel igénylésekor. A startupok jellemzően az alapítók saját pénzéből, vagy család és barátok kezdeti befektetésének segítségével indulnak. Esetenként csatlakozik hozzájuk egy vagyonos magánszemély, úgynevezett „üzleti angyal”, aki némi tulajdonrészért cserébe segíti a projekt kezdeti finanszírozását, valamint ezen túlmenően iparági tapasztalataival, kapcsolataival is az alapítók rendelkezésére áll.Tovább »

Startup vagy KKV, mi a különbség?

Startup vagy KKV, mi a különbség?

Napjainkban az induló innovatív vállalkozások (startupok) nagy népszerűségnek örvendenek, de meghatározásuk gyakran nem tisztázott, még szakmai körökben sincs egységes álláspont a definícióra. Szabó Balázs írása a HVG oldalain jelent meg.

Az elmúlt évek gazdasági visszaesésének nagy ellentmondása, hogy miközben évente egyre több cég tűnik el a piacról, a működő vállalkozások száma 2011 végén rekordszintre emelkedett (650 063 társaságot tartottak nyilván, 4,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban). A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ez a szám némileg konszolidálódott, 600 759 regisztrált vállalkozást tartottak nyilván 2012 decemberében Magyarországon.Tovább »

Ahol nem pénzt kérnek az államtól támogatásként a startupok

Ahol nem pénzt kérnek az államtól támogatásként a startupok

Miközben sokan az állami pénzcsap megnyitásában látják a gazdaság fejlődésének zálogát, többen teljesen máshol keresik a megoldást. Legutóbb Angela Merkel döbbent meg, amikor a német startupok nem pénzbeli támogatást kértek tőle.

A német kancellár megjelenése még akkor is jelzésértékű esemény, ha történetesen semmilyen konkrét bejelentéssel nem szolgál nyilvános szereplése alkalmával. Ennek megfelelően a németországi startupok számára tett különösen értékes gesztusnak lehet tekinteni múlt heti látogatását két, Berlinben székelő internetes vállalkozásnál, a tudományos közösségi oldalt működtető ResearchGate-nél és a játékfejlesztő Wooga-nál.Tovább »

Startup-finanszírozás: pénz van bőven

Startup-finanszírozás: pénz van bőven

Jeremie 1–2, ROP, GOP és hasonlóan titokzatos nevek mögé „rejtett” milliárdos forrásokért indulhatnak a vállalkozások. Van-e elég pénz a hazai ötletekre? Megszületett a Jeremie-döntés, de eljött-e a várt Kánaán? Hogyan juthat egy startup forrásokhoz?

Hetek óta cikkek tucatjai jelennek meg a korai (magvető) fázisban aktív – Seed – alapokról. Elemezték már a tulajdonosi struktúrát, találgatások születtek ezen alapok terveire, de igazi válaszokat senki sem talált eddig. A Player is megkeresett nyerteseket és veszteseket egyaránt, valahogy azonban senkinek nem volt kedve elárulni, mit is gondol a programról.Tovább »

Újraindul az Üzleti Angyal Klub

Újraindul az Üzleti Angyal Klub

A Startup Underground színeiben és a KoWerk támogatásával októberben újraindul a két éve szünetelő Üzleti Angyal Klub. A zártkörű rendezvény 2007. és 2010. között egy igen magas színvonalú esemény volt, ahol alkalmanként 5-6 startup mutatkozott be a befektetők előtt.

Az Üzleti Angyal Klub célja az újraindulással igen egyszerű: bemutatni azokat a startup-okat, amelyek a Startup Underground színeiben az elmúlt fél évben befektetőket kezdtek keresni. Sok esetben ugyanis nem a többszáz milliós kockázati tőke, hanem egy igazán lelkes és a csapatban hívő mentor, vagy egy pár milliónyi tőkét megkockáztató angyal befektető adhatná meg a sikeres kezdő lökést.Tovább »


 
 
CC BY NC SA